Postnatale Depressie? Mamazorg helpt

Voor hulp bij psychische klachten tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Lichttherapie bij prenatale- en postnatale depressie

Er zijn diverse studies die aantonen dat lichttherapie een effectieve behandeling kan zijn bij een prenatale- en postnatale depressies. Vermoeidheid en slaapstoornissen spelen een grote rol bij cliƫnten met prenatale- en postnatale klachten. Ook deze klachten zijn te verbeteren met lichttherapie.

Artsen staan vaak niet te trappelen om medicatie als antidepressiva voor te schrijven tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Lichttherapie is dan een natuurlijk alternatief.

  • Het gebruik van antidepressiva gaat veelal gepaard met vervelende bijwerkingen.
  • Antidepressiva bereiken via de placenta ook het ongeboren kind en verhogen hierdoor het risico op een groeiachterstand, vervroegde geboorte en complicaties na de geboorte als onttrekkingverschijnselen en pulmonale hypertensie.
  • veel antidepressiva komen in de moedermelk terecht.
  • Er zijn onvoldoende data die de gevolgen op lange termijn voor het kind beschrijven.

 

Toepassing lichttherapie

Lichttherapie is een veilige en effectieve behandeling bij prenatale en postnatale depressie. Er zijn geen aanwijzingen dat lichttherapie een negatief effect heeft op het ongeboren kind tijdens de zwangerschap of na de geboorte.

Bij een prenatale depressie verdient het de voorkeur om lichttherapie in de vroege ochtend toe te passen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt aanbevolen lichttherapie dagelijks voor een periode van 5 weken tijdens de zwangerschap te gebruiken voor een optimaal effect.

Bij een postnatale (postpartum) depressie wordt lichttherapie in de vroege ochtend toegepast.

 

Lichttherapie met draagbare LED-lamp

Het voordeel van LED-lampen boven andere lichtbronnen is dat ze makkelijk in gebruik zijn. Ze zijn klein en draagbaar maar geven toch intens licht af, waardoor je er minder lang achter hoeft te zitten dan bij andere (grotere) lampen. Je kan het gebruik makkelijker combineren met andere werkzaamheden. Tijdens het gebruik kan men dus gewoon ontbijten, de krant lezen, computeren of bijvoorbeeld TV kijken.